Αλέξης Σαββόπουλος

Προς γνώση και συμμόρφωση

Ο Αλέξης Σαββόπουλος αρθρογραφεί στο sportfm.gr για τα όσα έγιναν στο Περιστέρι, τις κινήσεις της ΠΑΕ Άρης και τι έγινε ή δεν έχει γίνει από την πλευρά των υπευθύνων.

Πέντε ολόκληρα 24ωρα πέρασαν από την απρόκλητη, δολοφονική και τόσο μα τόσο θρασύδειλη επίθεση μιας ολόκληρης διμοιρίας ΜΑΤ σε ένα σύνολο ανθρώπων κάθε ηλικίας, ενηλίκων και ανηλίκων, ανδρών και γυναικών, με τρόπο που μόνο σε φασιστικά καθεστώτα απαντάται.

Ένας πατέρας, Έλληνας ομογενής από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, στα λίγα 24ωρα παραμονής του στην Ελλάδα είδε μπροστά στα μάτια του τον γιο του να σαπακιάζεται στο ξύλο «προς γνώσιν και συμμόρφωσιν».

Μια γυναίκα προσπαθεί να προγραμματίσει τις χειρουργικές επεμβάσεις που θα απαιτηθούν για την αποκατάστασή της, ζώντας την αγωνία της απουσίας από την εργασία της.

Δεκάδες άλλοι προσπαθούν ακόμη να καταλάβουν τι έγινε, γιατί έγινε, ποιος το οργάνωσε, γιατί το οργάνωσε, ποιος το συγκαλύπτει, αναρρώνοντας από τα τραύματά τους.

Η ΠΑΕ Άρης μέσω του νομικού της τμήματος επισκέφθηκε την ΓΑΔΑ την Τετάρτη 9/11, έχοντας επαφές με τους επικεφαλής της Αθλητικής Βίας, επιδιώκοντας την εξέλιξη της υπόθεσης και τον καταλογισμό ευθυνών.

Προφανώς θα ακολουθήσουν οι μηνύσεις από την ΠΑΕ Άρης και εύχομαι και από καθένα από τα θύματα αυτών των υπανθρώπων που πίσω από την ανωνυμία, με ένα κράνος στο κεφάλι και ένα ρόπαλο στο χέρι, αρέσκονται να δέρνουν απρόκλητα και ξεδιάντροπα ανυπεράσπιστους πολίτες.

Η ερώτηση που κατέθεσαν δεκάδες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα φωτίσει μερικώς την υπόθεση. Σε κάθε περίπτωση, η αξιωματική αντιπολίτευση στάθηκε αυτή τη φορά στο ύψος της σε θέμα που αφορά αφενός τον Άρη, αφετέρου κάθε Έλληνα πολίτη που αισθάνεται άνθρωπος και λυγίζει στη θέα όσων εξελίχθηκαν στο Περιστέρι.

Και η δικαιοσύνη αυτού του τόπου; Καλά είναι τυφλή, είναι και κουφή;

Δεν υπήρξε ένας εισαγγελέας με φιλότιμο, ένας πατέρας ή μια μάνα, ένας που να διαθέτει το ανάλογο παράστημα, αίσθημα ευθύνης και καθήκοντος ώστε να παρέμβει, να διερευνήσει, να αναζητήσει, να διαλευκάνει για ποιον λόγο, με ποιο σκοπό και εκτελώντας τίνος εντολές μια διμοιρία ΜΑΤ ύπουλα ξεγέλασε (καθώς ισχυρίσθηκε ότι θα μεταφέρει τους παθόντες με ασφάλεια στα οχήματά τους), απομόνωσε και τελικώς, αφού συμπεριφέρθηκε εμετικά, προέβη σε πράξεις τυφλής βίας προκαλώντας σοβαρότατους τραυματισμούς σε πολίτες;

Δεκάδες βίντεο, φωτογραφίες, συνεντεύξεις σε ραδιόφωνα, εκπομπές στην τηλεόραση, άρθρα σε αθλητικές και πολιτικές εφημερίδες έγκριτων δημοσιογράφων, επερώτηση στην Ελληνική Βουλή, δηλώσεις υπουργών, δηλώσεις συνδικαλιστών αστυνομικών, κάτι από όλα τα παραπάνω δεν ίδρωσε το αυτί ενός Εισαγγελέα;

Κύριε Τσιάρα, κύριε Υπουργέ Δικαιοσύνης, όλα καλά στην ελληνική δικαιοσύνη;

Όταν ένας εισαγγελέας του Αρείου Πάγου παρεμβαίνει σε ένα περιστατικό με παραβατική συμπεριφορά ενός μεμονωμένου πολίτη απέναντι σε ένα κατοικίδιο, και ορθώς ορθότατα παρεμβαίνει εφόσον συντρέχει λόγος, πως εξηγείτε κύριε Υπουργέ της Δικαιοσύνης καταρχήν στην κοινωνία και στη συνέχεια στα θύματα της τυφλής κρατικής και ένστολης βίας, την απροθυμία της Δικαιοσύνης να πράξει αυτεπάγγελτα τα αυτονόητα;

Κύριε Θεοδωρικάκο, Υπουργέ Προστασίας του Πολίτη, οι τύποι αυτοί που φέρουν το εθνόσημο και αμείβονται από την ελληνική κοινωνία με αντάλλαγμα την ασφάλεια και την προστασία των πολιτών, πέρα από το γεγονός ότι έσπασαν «έτσι για πλάκα» στο ξύλο αμέριμνους πολίτες, ταυτοχρόνως κατέστησαν αληθοφανή κάθε μελλοντική καταγγελία παράβασης και κατάχρησης εξουσίας από την πλευρά της αστυνομίας. Σε 2-3 μήνες (το πολύ) όταν όλα θα έχουν ξεχαστεί, το υποκείμενο που προέβη σε όσα προέβη, θα επιστρέψει στη θέση του.

Τιμωρία είναι να πετάξεις έξω από το Σώμα της Αστυνομίας όλα αυτά τα ανθρωποειδή. Όλα, από τον Διοικητή τους μέχρι και τον τελευταίο.

Ένα κράτος με σεβασμό στην έννοια ασφάλεια, δικαιοσύνη, δημοκρατία, ηθική θα επεδίωκε, απέναντι σε ένστολες συμπεριφορές και πρακτικές που ταιριάζουν σε εποχές χούντας την παραδειγματική απομάκρυνση όλων όσων ενεπλάκησαν στα γεγονότα του Σαββατόβραδου, εκεί στα στενά του Περιστερίου. Προφανώς στην Ελλάδα τέτοια ηθική και αίσθημα υπευθυνότητας σπανίζει στην πολιτική ζωή. Έχουν περάσει πέντε ημέρες από το απίστευτο αυτό συμβάν και πραγματικά τα αντανακλαστικά της ελληνικής δικαιοσύνης και της ελληνικής αστυνομίας είναι προκλητικά ανύπαρκτα.

Είναι δυνατόν να θέλει κάποιος ως συναδέλφους αυτούς που ξυλοφόρτωσαν αναίτια πιτσιρίκια και μεσήλικες, άνδρες και γυναίκες, με τον πιο ελεεινό και άθλιο τρόπο ρωτώντας «Που είναι ο Αλκης»;

Πραγματικά, και πάω από το ένα στο άλλο, ελέγχονται από κανέναν ψυχίατρο όσοι επανδρώνουν τα ΜΑΤ ή έχουν καταντήσει ως σώμα η «Σπιναλόγκα» της αστυνομίας;

Την επόμενη μέρα αυτός ο υπάνθρωπος όταν τον ρώτησε η οικογένεια πως κύλισε η υπηρεσία, τι απάντησε; Αυτοί οι τύποι ειλικρινά, πως κατάντησαν έτσι;

Έτσι τους μεγάλωσαν οι γονείς τους; Έτσι εξελίχθηκαν εξαιτίας παιδικού εκφοβισμού και τώρα με τη εξάρτηση, κράνος, και το ρόπαλο εκδικούνται το παρελθόν τους;

Έτσι τους μετατρέπει η υπηρεσία; Μιλάμε για τύπους που γνώριζαν ότι απέναντί τους είναι και γυναίκες, παιδιά, μεσήλικες. Για τον αθλητικό εισαγγελέα τι να γράψεις κανείς. Το Σάββατο το βράδυ μόνο ρουκέτες που δεν εκτοξεύτηκαν εντός αγωνιστικού χώρου.

Ίσως αναζητά κάποιον ποδοσφαιριστή του Άρη που πανηγύρισε με άσεμνο τρόπο κάποιο από τα γκολ στον τελευταίο αγώνα.

Να του ρίξει καμία δυο αγωνιστικές «προς γνώσιν και συμμόρφωσίν» και αυτός. Αυτό που συνέβη δεν θα ξεχαστεί έτσι εύκολα όπως σφοδρά επιθυμεί η Κυβέρνηση, και αν δεν μπει με τρόπο παραδειγματικό το τέλος που πρέπει, θα το βρίσκει η ελληνική πολιτεία διαρκώς μπροστά της.

Και το δημόσιο αίσθημα που σπάνια λαθεύει, πλέον θα έχει και αδιάσειστες αποδείξεις: τους ΜΑΤατζήδες στο Περιστέρι που χτυπούν απρόκλητα με μίσος και την πολιτεία και τη δικαιοσύνη να κάνει πλάτες. Και κάτι αγωνιστικό για… υστερόγραφο. Ο Άρης κόντρα στη Λαμία δεν έκανε κάτι διαφορετικό από όσα έκανε και απέναντι στον ΟΦΗ ή τον Ατρόμητο.

Απλά μπήκαν τα γκολ, βοήθησε και η γρήγορη αποβολή και μετά απελευθερώθηκε το γκρουπ προσφέροντας σκορ και θέαμα. Η ομάδα του Πάρντιου, αυτή τη φορά επιβεβαίωσε την αγωνιστική της βελτίωση με μια ευρεία νίκη που είχε και ψυχολογικό αντίκτυπο και την Κυριακή στους Ζωσιμάδες το ζητούμενο είναι να δώσει και συνέχεια με μια κολλητή νίκη ώστε να πάει στη διακοπή με ηρεμία, διατηρώντας ταυτόχρονα και μια διαφορά αναστρέψιμη στο δεύτερο γύρο από όσους βρίσκονται πιο πάνω στη βαθμολογία.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x